Το Τελλόγλειο Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1972 με τη δωρεά της συλλογής έργων τέχνης, καθώς και ολόκληρης της περιουσίας του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η συλλογή του Ιδρύματος, που ενισχύθηκε από δωρεές όπως αυτές του Δημητρίου Τσάμη, του ζεύγους Σπητέρη και πολλών άλλων, είναι ιστορικής σημασίας, καθώς περιλαμβάνει σημαντικά έργα που σηματοδοτούν κομβικές στιγμές της νεοελληνικής, κυρίως, αλλά και της ευρωπαϊκής τέχνης. Η αριθμητική ποσότητα (περίπου 10.000 έργων), η ποιότητα, οι απρόσμενες επιλογές έργων, καθώς και η ιδιότυπη σχέση των ιδρυτών με τους καλλιτέχνες την καθιστούν μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα.
Η συλλογή νεοελληνικής τέχνης περιλαμβάνει προσωπογραφίες και σημαντικές δημιουργίες της Επτανησιακής Σχολής και των επιγόνων της, έργα σημαντικών εκπροσώπων της Σχολής του Μονάχου και των μαθητών τους, Μοντερνιστών, που ανανέωσαν τη νεοελληνική τέχνη των αρχών του 20ού αι., εκπροσώπων της Γενιάς του ΄30, καλλιτεχνών που από το 1950-60 κι εξής στράφηκαν στην αφαίρεση, την παραστατική ζωγραφική και σουρεαλιστών. Εξίσου σημαντική είναι η συλλογή χαρακτικών και γλυπτών. Σημαντικό πλεονέκτημα της συλλογής αποτελεί ο μεγάλος αριθμός έργων που φιλοτεχνήθηκαν από καλλιτέχνες που κατάγονται από τη Β. Ελλάδα, καθώς και αξιόλογα δείγματα ευρωπαϊκής ζωγραφικής.
Κύριοι στόχοι του Ιδρύματος είναι η συστηματική γνωριμία του κοινού με την τέχνη, η συλλογή, καταγραφή και μελέτη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας καλλιτεχνών και μελετητών της τέχνης, καθώς και η ουσιαστική επαφή των παιδιών με τα έργα τέχνης μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η εκπαιδευτική πολιτική ορίζει μια πρωταρχική λειτουργία του Ιδρύματος. Περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις σε συνεργασία με φορείς τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, εκδόσεις, συνέδρια, , παράλληλα προγράμματα σχετικά με το θέμα της κύριας έκθεσης, κύκλοι δράσεων που καλύπτουν ένα ευρύ πλαίσιο (μουσική, θέατρο, χορό, λογοτεχνία, έρευνα κτλ) αποτελούν βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής του Ιδρύματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνεται ένα Μουσείο εξωστρεφές, ανοιχτό, διαδραστικό, που συνδυάζει την έρευνα, την εκπαίδευση, την τέχνη, τον πολιτισμό και την επιστήμη, με κύριους αποδέκτες τα παιδιά, τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους, τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Website: www.teloglion.gr
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο. Συμμετέχει στο παρόν έργο με το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής (ΕΜΘΠΜ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, το οποίο διεξάγει εφαρμοσμένη έρευνα στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης για διάφορους τομείς της οικονομίας. Η συνεισφορά του στο έργο θα περιλαμβάνει της έρευνα βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά τις τεχνικές ψηφιοποίησης των εκθεμάτων με τρισδιάστατους σαρωτές και φωτογραμμετρία, τις 3D απεικονίσεις καθώς και την καθ’ αυτό ψηφιοποίηση των εκθεμάτων και των χώρων του Τελλογλείου Ιδρύματος. Θα συνδράμει επίσης στην εκπαίδευση του προσωπικού του Τελλογλείου, στην ψηφιακή συντήρηση και στην ανάλυση των τεχνικών απαιτήσεων της ψηφιακής συντήρησης για την ανάπτυξη των ανοιχτών εργαστηρίων συντήρησης καθώς και στη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου με τη συγγραφή επιστημονικών εργασιών και με συμμετοχή σε συνέδρια.
Η επιχείρηση TESSERA A.E. έχει ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης διαδραστικών πολυμεσικών εφαρμογών. Η ανάπτυξη της εμπειρογνωμοσύνης της μέσω της μακρόχρονης παρουσίας της στην αγορά αποτελεί στοιχείο προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες και τους συνεργάτες της. Η εταιρία επιζητώντας να πρωτοπορεί και να δημιουργεί πάντοτε προϊόντα και εφαρμογές, που να βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας, επιθυμεί να συμβάλλει με την τεχνογνωσία της στην υλοποίηση του έργου με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών. Θα συνδράμει στην υλοποίηση της πλατφόρμας, η οποία θα ενσωματώνει τα – προκαθορισμένα από το Τελλόγλειο – έργα τέχνης, στη δημιουργία της 3D εικονικής περιήγησης του μουσείου, θα ενισχύσει την ομάδα στην ψηφιοποίηση των έργων τέχνης και θα υλοποιήσει τις εκπαιδευτικές πολυμεσικές εφαρμογές. Παράλληλα, θα εκπαιδεύσει το προσωπικό του Τελλογλείου στις πλατφόρμες και θα συμβάλλει στην τελική διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου.
Website: www.tessera.gr